4 Ocak 2015 Pazar

1/25 Ölçekli Minyatürlere Başlıyorum...




1/25 oranı minyatür eşyalar için sıkça kullanılan bir oran değil. Benim gözlemlerime göre daha çok 1/12 (yani 1 inch/1 feet) oranı veya daha az olarak da 1/24 yani bunun yarısı esas alınarak minyatür yapılıyor. Fakat daha önce de belirttiğim gibi ben 1/25 oranını hem eşyaların bu boyutta daha sevimli olduklarını düşündüğümden ve bunun yanında hesaplama kolaylığını göz önünde bulundurarak seçtim. Ama bazen detayları uygulamak gerçekten bir işkenceye dönüşebiliyor. 




Bizim mutfak masası, aynı zamanda benim çalışma masam
 Minyatür eşya yapımında aklınıza gelen hemen her türlü nesneyi kullanabilirsiniz. Bu, bazen bir avantaj olsa da bazen de evinizde atmaya kıyamayıp biriktirdiğiniz malzemeler bir süre sonra ciddi yer kaplamaya başlıyor. Bu konuda tavsiye isterseniz kapak, kalem parçası, boncuk vs. aklınıza ne gelirse bir kutuda biriktirin. Çünkü öyle bir an gelecek ki "A! iyi ki bunu saklamışım" diyeceksiniz ve tabi ki çöpçü damgası yemeyi de göze alacaksınız:)
 Henüz bir atölyem olmadığından şu anda mutfak masası ve bazen de salondaki yemek masasında kaçak(!) olarak çalışmalarıma devam ediyorum. Atölyesi olanlara çok imreniyorum ama bunun için benim şimdilik biraz daha sabretmem gerekiyor.


Ardından malzeme toplama işi başlıyor. Çünkü daha önce bahsettiğim mdf 'ler yapmayı planladığım 1/25 ölçekli minyatür eşyalar için pek uygun bir malzeme değil. İlk olarak gıda ambalaj vs. satılan bir mağazadan çay karıştırmak için kullanılan tahta çubuklardan, çöp şiş çubuklarından ve adana şiş için yapılmış olan çubuklardan ve tabi ki bir çok yerde kullanacağım kürdanları temin ederek başlıyorum.


 Foreks veya dekopa olarak adlandırılan daha çok reklamcıların kullandığı pvc köpüklerden uzun uğraşlar sonucu buldum. Reklamcılar daha çok 10 mm ve 5 mm kalınlıkta olanları kullandığından daha incelerini oralarda bulmak zor. Minyatür eşya yapımında ise 3 mm ve 1 mm kullanılıyor. Fakat daha sonra foreksin sanal mağazalarda da satıldığını gördüm. Oradan almak daha avantajlı. Çok güzel şekilde ambalajlanmış olarak kapınıza kadar geliyor. Fiyatı da oldukça makul seviyelerde.


 Bunun yanında son olarak fotoblok denilen mimari maket yapımında kullanılan bir malzeme daha olduğunu öğrendim, fakat deneme şansım henüz olmadı. Foreksin kesimi zor. Fotoblok'un daha kolay işlenebildiği izlenimi edindim. Kullandıktan sonra onunla ilgili deneyimlerimi de paylaşırım. Deneyimlerimi paylaşırım demişim. Tesadüfen şimdi (uzunca bir zaman sonra) fark ettim. Fotoblok minyatürle uğraşanların uzak durması gereken bir malzeme. Kullanışsız. Foreks kesinlikle daha iyi.


Ahşap ve diğer malzemelerin işlenebilmesi ve bazen hassas şekillerin verilebilmesi için bir arayış içerisindeydim. Forum sitelerini karıştırırken el motoru diye bir şey olduğunu keşfettim. Aslında bu alet bir nevi modifiye matkap. Yani kesme, delme, taşlama, zımparalama için değiştirilebilen başlıkları olan bir mini matkap. Markalar içerisinde en bilineni Dremel. Çin işi, aldığınıza pişman olabileceğiniz birçok marka var. Black&Decker'i bir mağazada inceledim. Ürünü tanıtan arkadaş "Abi Proxxon diye bir marka var, diğerleri onun eline su dökemez." deyince haliyle ben de bir tane Proxxon Micromot aldım. Proxxon bir Alman markası. Aslında incelemelerim neticesinde vardığım kanaat, hepsi üç aşağı beş yukarı aynı. Tabi ki tercih meselesi.

Proxxon Micromot El Motoru

Bu konuda bir noktaya değinmeden geçemeyeceğim. Proxxon el motorunu aldıktan sonra hemen fark etmedim ama bir süre sonra matkap uçlarından birisinin kırık olduğunu farkettim. Bu arada kırılması çok doğal, çünkü kalınlığı 0.5 mm. Ürünü aldığım Güven Sanat sanal mağazasını telefonla aradım ve durumu bildirdim. Hemen içerisinde 3 adet matkap ucunun bulunduğu paketi ücretsiz olarak, üstelik kargosunu da karşılayarak gönderdiler. Ben tesadüfen bu mağazadan alışveriş yaptım. Ama detay gibi görünen bu tarz durumlar firmanın güvenilirliğini ve kredibilitesini benim gözümde artırıyor.


El motorunu aldıktan sonra bununla ne yapabilirim diye düşünürken kürdanlarım geldi aklıma. Hemen işe koyuldum. El motorunu torna gibi kullanarak kürdanlara şekil verdim. Bu parçaları ve oturma kısmı olarak kullanacağım; duvar kağıdından bir parça keserek bank yapmaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz. Henüz bir projede kullanmak kısmet olmadı. Hatta orijinali hasar görünce biraz modifiye ederek yeniledim. Onu da bir projede kullanınca fotoğraflarım. 


Kürdan ve duvar kağıdından bank

Ben güzel yazılar olan blogları uzun yazılmış olsalar da sıkılmadan okuyorum. Umarım yazılarım gereğinden fazla uzun ve sıkıcı değildir. Amacım minyatüre gönül verenler için bildiklerimi detaylı olarak paylaşmak. Başka bir paylaşımda görüşmek üzere...

Hiç yorum yok: