Geçen yazılardan birinde gerçek ayna bulamadığımdan bahsetmiştim. Bugün bir çözüm buldum. Camcıya gitmiştim. Sağ olsun o da çok olumlu yaklaştı. Hangi boyutta istersem kesebileceğini söyledi. Ben de ona minik bir hediye yaptım.
10 Ocak 2015 Cumartesi
9 Ocak 2015 Cuma
Antika Gümüşlük
Pek istediğim gibi olmadı ama. Yine de adım adım yapımını paylaşmak istiyorum. Önce kafamdaki şekli çizerek başladım.
Daha sonra ahşap çubuklar kullanarak ana gövdeyi yaptım.
Ahşap çubuklarla ana gövdeye devam. Yapışmaları için bir süre beklersiniz daha iyi olur.
Oyma yapılmış gibi görünen kısımlar için karton kullandım. İşleme ve kesimi kolay olduğundan.
Ayaklar için 1mm foreks kullanıldı.
Ve son olarak boyama ve küçük detaylar.
Başka bir paylaşımda görüşmek dileğiyle...
8 Ocak 2015 Perşembe
Kumaşçı
Daha önceki projeler kendiliğinden ortaya çıktı diyordum ya. Bu öyle olmadı. Bunda direk projeye başladım. Bir koltuk imalat atölyesinden aldığım rengarenk kumaşları görünce hemen aklıma böyle bir proje hazırlama fikri geldi.
Minyatür kumaşçı |
İlk önce kumaşçının masa ve sandalyesiyle işe başladım. Kürdan ve ahşap çubuklarla ve aldığım kumaşla masa ve sandalyeyi yaptım.
Kumaşçının misafirlerinin oturabilmeleri için kürdan ve foreksten tabureler yaptım. Kumaş toplarının hazırlanması oldukça zaman alan ve uğraştıran kısmı idi.
Kumaş topları hazırlamaya devam. Ortadaki tezgahı da ölçüm işleri ve el altında olması gerekenler için kullanıyor kumaşçı.
Üst raflara ulaşmak için bir merdivene ihtiyacımız var. Tabureler de masa, sandalyeyle uyumlu olmalı. Ben şimdiye kadar genç bir kumaşçı görmedim. Bir de okuma gözlüğü olsa iyi olur masada. Bir de veresiye defteri ekledik mi tamam. Ölçüm için metre lazım. Kumaşları kesmek için bir makas. Nazar boncuğu da olsun. Nazar değmesin:)
Bu da geniş açıdan tamamlanmış bir başka fotoğraf...
Başka bir paylaşımda görüşmek üzere...
6 Ocak 2015 Salı
Oturma Odası
Minyatür Oturma Odası |
Bu odayı da planlayarak yapmamıştım. Zaman içerisinde yapmış olduğum parçaların birbirine olan uyumunu fark edince bir araya getiriyorum ve kendiliğinden proje ortaya çıkmış oluyor.
İlk olarak bu koltuğu yapmıştım. Tabi gördüğünüz üzere bu çalışmada kullanılırken biraz şekil değiştirdi. İlk yaptığımda kolluk ve ayak kısımları ahşaptan yapılmıştı. Daha sonra bunu beğenmedim ve foreksten yontarak yaptığım parçalarla bunları değiştirdim. En son değişiklikte ise buradaki konsepte uygun olsun diye ferforjeden kolluk ve ayaklar yaptım bu koltuğa.
Bu koltuğu yaparken de ferforje görüntüsü elde etmek amacıyla her zamanki gibi lehim teli kullandım. Lehim teliyle çalışmak çok kolay. İstediğiniz şekle sokabiliyorsunuz. Olumsuz tarafı ise yük taşıma konusunda çok başarılı olamaması.
Daha sonra koltuğu boyadım ve elimde mevcut olan kumaşlardan minder ve yastık kısımlarını yaptım. Renklerin oldukça canlı ve uyumlu olmasını istedim.
Başka bir açıdan görünümü. Güzel oldu bu koltuk.
Telefonu silgi, kürdan ve boncuk parçalarından yapıp daha sonra boyadım. Not kağıdının üzerinde bir telefon numarası yazıyor. Aramayın onu:)
Bazı çalışmaları daha fazla seviyorum haliyle. Bu da onlardan birisi. Umarım siz de beğenirsiniz.
Başka bir paylaşımda görüşmek dileğiyle...
Minyatür Ev
Çok masum duruyorlar değil mi? Fakat değiller. Başıma bayağı bir iş açtı bu arkadaşlar. Aşağıda anlatmaya çalışacağım. Minyatür eşya yapımına yeni başladığım zamanlardı. Ahşap çubuklardan yapmıştım. Ahşap çubuklar demişken doktorların dil basacağı olarak kullandığı "abeslang" da denilen tahta çubuklardan edinebilirseniz eğer (medikal malzemeler satan yerlerde bulabilirsiniz) kesimleri düzgün olduğundan ahşap objeler yapımında kullanışlıdır.
Neyse, uzunca bir süre bir kenarda kaldılar öylece. Sonra bir gün "bunlar böyle bir başlarına pek garipler" diye masa ve sandalyeleri de ekleyerek bir balkon projesi olsun istedim. Ama yine olmadı. Projeyi biraz daha geliştirip balkonlu bir eve dönüştürdüm.
1 masa ve 2 sandalyeyle başlayan proje minik bahçeli bir şirin bir dubleks şekline dönüştü. Burada da bitmedi. Ev, pek bir küçük geldi bana. "Biraz daha büyüteyim şu evi" dedim. Ve yeni eklemeler yaptım.
Daha sonra bazı küçük eklemeler daha yaptım ve nihai görünümüne kavuştu. Çiçekler yine sevgili eşimin eseri.
Ocağın yanında evin fotoğrafını çekmek de pek bir orijinal olmuş:) İşte bunlar hep amatörlükten.
Eleştiri, beğeni ve yorumlarınızı lütfen benimle paylaşır mısınız? Bir sonraki paylaşımda görüşmek dileğiyle...
Etiketler:
ahşap,
bahçe,
balkon,
Çimen,
diorama,
dubleks ev,
dubleks villa,
ev,
kaldırım,
kuş evi,
masa,
minyatür ev,
Mukavva,
PVC. Pimapen,
sandalye,
Teras
5 Ocak 2015 Pazartesi
Çocuk Parkı
Oda temalı çalışmalardan sonra farklı bir şey deneme amacıyla böyle bir çalışma yapmaya karar verdim.
Bu çalışmada ağırlıklı olarak pipet kullandım. İlk önce pipetleri boyamakla işe başladım. Pipetler akrilik boyayı kolayca tutmadığından bir hayli uğraşmam gerekti. Belki daha pratik bir yöntemi vardır. Ahşap olan kısımları da monte etmeden önce boyadım.
Fotoğraflar bloga yüklendiğinde okunabilecek kadar net olacaklar mı bilmiyorum ama bu parka bir isim de verdim. Bingöl'de görev yaptığım esnada tanıştığım ve çok güzel anılarımızın olduğu; daha sonra bir çatışmada şehit olan Kahramanmaraşlı polis abim Halil Aksak'ın adı minyatür bir parkta da olsa yaşasın istedim.
Boyama bu projede en fazla zamanımı alan bölüm oldu. Çocuk parkı sonuçta. Rengarenk olmalı. Pipetler bir hayli hafif olduğu için ahşapla birleşme noktalarında üzerlerine binen yükü taşıyamadıklarından yapıştırma kısmı da oldukça zordu.
Minyatür oyun parkı |
Bu çalışmada ağırlıklı olarak pipet kullandım. İlk önce pipetleri boyamakla işe başladım. Pipetler akrilik boyayı kolayca tutmadığından bir hayli uğraşmam gerekti. Belki daha pratik bir yöntemi vardır. Ahşap olan kısımları da monte etmeden önce boyadım.
Fotoğraflar bloga yüklendiğinde okunabilecek kadar net olacaklar mı bilmiyorum ama bu parka bir isim de verdim. Bingöl'de görev yaptığım esnada tanıştığım ve çok güzel anılarımızın olduğu; daha sonra bir çatışmada şehit olan Kahramanmaraşlı polis abim Halil Aksak'ın adı minyatür bir parkta da olsa yaşasın istedim.
Boyama bu projede en fazla zamanımı alan bölüm oldu. Çocuk parkı sonuçta. Rengarenk olmalı. Pipetler bir hayli hafif olduğu için ahşapla birleşme noktalarında üzerlerine binen yükü taşıyamadıklarından yapıştırma kısmı da oldukça zordu.
Başka güzel paylaşımlarda görüşmek üzere...
Etiketler:
bahçe,
bank,
Belediye,
Çocuk parkı,
diorama,
eğlence,
kaydırak,
Kule,
Okul,
oyun parkı,
Öğrenci,
park,
pipet,
salıncak,
tahterevalli,
Tutkal
Köy Odası
Köy odası |
Başlıkta biraz tereddüt ettim ama herhalde en uygun ad yine bu olur. Bu odanın başlangıcı da bir somya ile oldu. (Bilmeyenler için açıklama: eskiden evlerde kullanılan ve şimdilerde de belki köy evlerinde görebileceğiniz bir koltuk türüdür.) Yapımında ahşap çubuklar kullandım.
Yine ahşap malzemeden bir kitaplık yaptım. Üst kısmındaki oymaları el motoru yardımıyla yaptım. Aslında blog açma düşüncesi hep vardı ama detaylı yapım aşamalarını fotoğraflamamam bir eksiklik olmuş. İlerideki çalışmalarımda bunu telafi etmeye çalışacağım. Ben detaylı yapım aşamalarının olduğu (Özden Ceyhan Bey'in blogu gibi mesela) blogları büyük keyif alarak takip ediyorum.
Minyatür ahşap kitaplık |
Artık proje ortaya çıkmaya başlıyor. Somyanın üzerine bir minder ve de yastıklar. Mesela şöyle bir oda yapıp içinde eşyaların nasıl durduğunu denemiştim önce. (Abajur başka bir projede kullanıldı.)
Minyatür köy odası |
Bu defa değişiklik yapıp odaya bir de dış görünüm eklemeye çalıştım. Saksılarda çiçek olması da gerekiyordu ama maalesef tembellikten dolayı kalmışlar öyle mahzun mahzun:) Ferforje yine lehim telinden imal edildi. Saksılar da atık laboratuvar malzemesinden.
Minyatür ferforje demir parmaklık |
Odamızın perdesi de yapıldı. Ortadaki sehpanın yapımında foreks kullandım. Tepsi alüminyum folyodan. Sürahi ve bardaklar ise gümüş imitasyonundan yapıldı.
Kitaplığın boş durması hoş olmazdı tabi ki. Dergiden minik parçalar keserek minyatür kitaplar yapmaya çalıştım. Daha sonra detayıyla anlatabileceğim; belki minyatürle uğraşanların da iyi bildiği güzel bir minyatür kitap yapma yöntemi öğrendim. Hatta bunu biraz modifiye ederek kendi yöntemimi de geliştirdim.
Ve son olarak köy odasının üstten görünümüyle bitirelim. Umarım beğenmişsinizdir.
Başka bir paylaşımda görüşmek üzere... Yorumlarınızla katkıda bulunmayı unutmayın lütfen.
Genç Kız Odası
Aslında böyle bu proje biraz spontane gelişti. Başlangıçta bir tema olmamasına rağmen bazen yaptığım minyatür eşyalar adım adım kendiliğinden bir adrese ulaşıyor. Bu projede bir ağaç işleme atölyesinden aldığım çam plakalarla başladı. Kesim ve şekillendirme işlerini dekupaj testere ile yaptım. Çam ağacı sert ve işlemesi de oldukça zor.
Daha sonra ferforjeden masa ve sandalye yapmaya karar verdim. Yukarıdaki yatak odası takımıyla alakası henüz yok. Ferforje demir görünümü olan kısımlarda lehim teli kullandım. Hırdavatçılardan kolayca bulabilirsiniz. Sandalyenin oturma kısmı ve masanın üst kısmı 1 mm foreks kullanılarak yapıldı. Gelelim aynaya... Şu ayna meselesine bir türlü çözüm bulamadım gitti. Buradaki ayna, kutu kola tenekesinin iç yüzeyi. Başka bir projede, kızımdan uzun müzakereler sonucu aldığım oyuncak aynayı kullanmıştım. Bir diğerinde hobi marketten aldığım kalın alüminyum folyoyu keserek ayna yaptım. Bu konuda halen kararsızım, arayış içerisindeyim ve önerilere açığım.
Daha önceki projelerde boyama işini eşim yaparken ben artık yavaştan ısınmaya başlıyorum ve buradaki boyama işlerini ben yapıyorum. Eskiden beri bu renge özel bir ilgim var. Zaten renk lila olunca sanırım proje de bu noktadan sonra şekillenmeye başladı. Üstteki makyaj masasıyla alakası yok yani:) Eşim burada da güzel bir kaç detayla dahil oldu projeye. Vazodaki çiçekler onun eseri.
Artık proje neredeyse tamamlanmış sayılır. Bir kaç detay daha ekledim sona doğru. Yatak örtüsü ve üzerindeki elbise de eşim tarafından yapıldı. Makyaj masasına küçük detaylar ekledim.
Bu odada genç kızımızın bir de viyolonseli olacaktı ama fotoğrafı olmadığı için maalesef şu anda göremiyorsunuz. En kısa sürede onu da fotoğraflayıp eklerim.
Yorum, öneri ve eleştirilerinizi bekliyorum. Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere...
Çam ağacından yatak odası takımı |
Daha sonra ferforjeden masa ve sandalye yapmaya karar verdim. Yukarıdaki yatak odası takımıyla alakası henüz yok. Ferforje demir görünümü olan kısımlarda lehim teli kullandım. Hırdavatçılardan kolayca bulabilirsiniz. Sandalyenin oturma kısmı ve masanın üst kısmı 1 mm foreks kullanılarak yapıldı. Gelelim aynaya... Şu ayna meselesine bir türlü çözüm bulamadım gitti. Buradaki ayna, kutu kola tenekesinin iç yüzeyi. Başka bir projede, kızımdan uzun müzakereler sonucu aldığım oyuncak aynayı kullanmıştım. Bir diğerinde hobi marketten aldığım kalın alüminyum folyoyu keserek ayna yaptım. Bu konuda halen kararsızım, arayış içerisindeyim ve önerilere açığım.
Ferforje makyaj masası ve ferforje sandalye |
Daha önceki projelerde boyama işini eşim yaparken ben artık yavaştan ısınmaya başlıyorum ve buradaki boyama işlerini ben yapıyorum. Eskiden beri bu renge özel bir ilgim var. Zaten renk lila olunca sanırım proje de bu noktadan sonra şekillenmeye başladı. Üstteki makyaj masasıyla alakası yok yani:) Eşim burada da güzel bir kaç detayla dahil oldu projeye. Vazodaki çiçekler onun eseri.
Çam ağacından yatak odası etajeri |
Artık proje neredeyse tamamlanmış sayılır. Bir kaç detay daha ekledim sona doğru. Yatak örtüsü ve üzerindeki elbise de eşim tarafından yapıldı. Makyaj masasına küçük detaylar ekledim.
Minyatür genç kız odası |
Yalnız bu nasıl bir lila aşkıymış. Çerçeve bile lila, o derece yani. Genç kızımız Barış Manço hayranıymış. O yüzden yatağının başına posterini çerçeveletip asmış. Şimdiki gençlerden hala Barış Manço hayranı olan var mıdır bilmiyorum ama bizim nesil için efsanedir. Ruhu şad olsun.
Minyatür eşyaların hepsini seviyorum ama minyatürün de küçük olanlarını daha bir başka seviyorum. Komidinin üzerindeki çalar saat de bunlardan birisi oldu benim için.
Minyatür genç kız odası |
Bu odada genç kızımızın bir de viyolonseli olacaktı ama fotoğrafı olmadığı için maalesef şu anda göremiyorsunuz. En kısa sürede onu da fotoğraflayıp eklerim.
Minyatür genç kız odası |
Yorum, öneri ve eleştirilerinizi bekliyorum. Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere...
4 Ocak 2015 Pazar
Çalışma Odası
Minyatür eşya sanatı aynı zamanda bir geri dönüşümdür. Şöyle ki bir çok insanın çöp gözüyle baktığı nesneler minyatürle yeniden hayat bulur. Hem de o minik, sevimli halleriyle. Bu projede diğerlerine nazaran daha fazla atık materyal kullandığım için böyle bir girizgah oldu.
Ortadaki sehpa ile başlamak istiyorum. Laboratuvarda kullandığımız lamel (mikroskopun altına konulan lamın üzerine kapatılan ince cam parçası) kutusunun sadece boyanmış hali.
Abajurun ise üst kısmı yapıştırıcı kapağı ve alt kısmı da cama yapışan vantuzun parçası. Orta kısmı el motoru ile işlenmiş kürdandan yaptım. İşin boyama kısmını yine eşim yaptı sağ olsun.
Koltuğumuzun iç kısmı yine laboratuvara gelen malzemeleri korumak amacıyla dış kısmına geçirilen strafor benzeri bir malzemeden yapıldı. Koltuğun dış döşemesinde mobilya atölyesinden aldığım atık kumaş parçalarından kullandım.
Masa lambasında ise gümüş takı imalatı yapan bir atölyeden aldığım parçaları kullandım. Daha güzel paylaşımlarda görüşmek dileğiyle...
Ortadaki sehpa ile başlamak istiyorum. Laboratuvarda kullandığımız lamel (mikroskopun altına konulan lamın üzerine kapatılan ince cam parçası) kutusunun sadece boyanmış hali.
Abajurun ise üst kısmı yapıştırıcı kapağı ve alt kısmı da cama yapışan vantuzun parçası. Orta kısmı el motoru ile işlenmiş kürdandan yaptım. İşin boyama kısmını yine eşim yaptı sağ olsun.
Minyatür abajur |
Koltuğumuzun iç kısmı yine laboratuvara gelen malzemeleri korumak amacıyla dış kısmına geçirilen strafor benzeri bir malzemeden yapıldı. Koltuğun dış döşemesinde mobilya atölyesinden aldığım atık kumaş parçalarından kullandım.
Minyatür koltuk |
Etiketler:
1/25 scale miniature,
abajur,
kapı,
Kapı kolu,
kitap,
koltuk,
Lamba,
Masa lambası,
MDF,
miniature furniture,
miniature working room,
Minyatür çalışma odası,
pencere,
perde,
sandalye,
sehpa,
Tül,
Zemin
Minyatür Beşik ve Kapı Süsü
Bir önceki yazıda bahsettiğim el motorundan henüz hevesimi alamamış olacağım ki ne yapayım diye düşünürken minyatür beşik yapmaya karar verdim. Belki bunda o ara oğlumuzun dünyaya teşrif edecek olmasının da etkisi olmuştur.
Yine kürdanlara şekil vererek işe başladım. Ahşap çubukları da yanlar ve alt kısım için kullandım.
Beşik başındaki kalp şeklini el motorunun matkap ucuyla yaptım. Önce kurşun kalemle bir şablon çiziyorsunuz ve matkap ucuyla yavaş hareketlerle şablonun kenar çizgilerini oyarak kalp şeklini çıkardığınızda geriye böyle güzel bir beşik başı ortaya çıkıyor. Matkap uçları çok ince olduğundan çok kolay kırılabiliyor. Dikkatli olmak lazım. Orijinal uçlar da pahalı. Yapı marketlerde normal matkaplar için satılan 2 mm metal uçları kullanabilirsiniz. Orijinal olan daha ince uçlarınızı da sadece çok gerekli olduğunda kullanırsanız daha iyi olur.
Ahşap çubuklara el motoru ile kürdan başlarının girebileceği kadar delikler açtım. Kürdanların uçlarına yapıştırıcı (Denediklerim arasında en iyi yapıştırıcı Peligom. Daha iyisi varsa tavsiyelere açığım.) sürerek bu deliklere yapıştırdım. Daha sonra bu deliklerin olduğu kısmın çok şık görünmeyeceğini düşünerek 2. bir kat yapıştırdım üzerine.
Benden buraya kadar... Bundan sonrası elişi öğretmeni olan maharetli eşime ait. Oğlumuzun doğumu için bir kapı süsü yapmak istedi. Kapı süsünde de minyatür beşiğimi kullanmak istedi. Ben de beşiği beyaza boyadım. Sonuçta güzel bir iş ortaya çıktı. Ne dersiniz?
Beşiğimi tabi ki işi bittikten sonra geri aldım:) Başka bir renge boyadım. İleride bir bebek odası yapmayı planlıyorum ve kısmetse bu projede kullanacağım.
Minyatür ahşap beşik |
Yine kürdanlara şekil vererek işe başladım. Ahşap çubukları da yanlar ve alt kısım için kullandım.
Minyatür ahşap beşik |
Beşik başındaki kalp şeklini el motorunun matkap ucuyla yaptım. Önce kurşun kalemle bir şablon çiziyorsunuz ve matkap ucuyla yavaş hareketlerle şablonun kenar çizgilerini oyarak kalp şeklini çıkardığınızda geriye böyle güzel bir beşik başı ortaya çıkıyor. Matkap uçları çok ince olduğundan çok kolay kırılabiliyor. Dikkatli olmak lazım. Orijinal uçlar da pahalı. Yapı marketlerde normal matkaplar için satılan 2 mm metal uçları kullanabilirsiniz. Orijinal olan daha ince uçlarınızı da sadece çok gerekli olduğunda kullanırsanız daha iyi olur.
Minyatür ahşap beşik |
Ahşap çubuklara el motoru ile kürdan başlarının girebileceği kadar delikler açtım. Kürdanların uçlarına yapıştırıcı (Denediklerim arasında en iyi yapıştırıcı Peligom. Daha iyisi varsa tavsiyelere açığım.) sürerek bu deliklere yapıştırdım. Daha sonra bu deliklerin olduğu kısmın çok şık görünmeyeceğini düşünerek 2. bir kat yapıştırdım üzerine.
Minyatür ahşap beşik |
Benden buraya kadar... Bundan sonrası elişi öğretmeni olan maharetli eşime ait. Oğlumuzun doğumu için bir kapı süsü yapmak istedi. Kapı süsünde de minyatür beşiğimi kullanmak istedi. Ben de beşiği beyaza boyadım. Sonuçta güzel bir iş ortaya çıktı. Ne dersiniz?
Bebek kapı süsü |
Beşiğimi tabi ki işi bittikten sonra geri aldım:) Başka bir renge boyadım. İleride bir bebek odası yapmayı planlıyorum ve kısmetse bu projede kullanacağım.
Bebek kapı süsü |
Bundan sonraki paylaşımlarımda ağırlıklı olarak projelerimi göreceksiniz. Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere...
Etiketler:
ahşap,
Baby,
Baby shower,
Bebek,
bebek kapı süsü,
Doğum,
Hastane,
Hediyelik eşya,
İşleme,
kapı,
kapı süsü,
Kurdele,
minyatür beşik,
mobilya,
Torna
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)